Βάλτε στόχους- αλλάξτε συνήθειες

16 Μαΐου 2018

Θέλετε να αλλάξετε μια παλιά σας συνήθεια;

Είστε σίγουροι; Ίσως… ;

Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πάνω από το 40% των “αποφάσεων” που παίρνουμε καθημερινά δεν είναι πραγματικά αποφάσεις μας.

Τι είναι;

Είναι απλές συνήθειες.

Πολλές φορές δεν παίρνουμε αποφάσεις. Απλά κάνουμε ότι κάναμε όλες τις προηγούμενες φορές. Αυτό μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς, λιγότερο αποτελεσματικούς, λιγότερο υγιείς στις σχέσεις μας (επαγγελματικές- προσωπικές). Συνειδητοποιούμε κάποια στιγμή ότι οι αποφάσεις μας δεν ταιριάζουν σε τίποτα – από όσα είμαστε πραγματικά ή θα μπορούσαμε να είμαστε.

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε?

Αλλαγή!

Φυσικά η αλλαγή μιας συνήθειας δεν είναι εύκολη. Θα ακούτε συχνά πυκνά από “ειδικούς” πόσο απλή είναι – “αν πραγματικά το θέλετε…”, “πετάξετε παλιές συνήθειες…” , “κάντε μια καινούργια αρχή σήμερα…”, “αν θες να είσαι ευτυχισμένος/-η άλλαξε…” κ.α. όμορφες βαρύγδουπες συμβουλές και αποφθέγματα.

Πως;

Το κλειδί είναι να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να σβήσετε μια “κακή” συνήθεια, αλλά μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια – και να πάρετε την ίδια “ανταμοιβή” που παίρνετε μέχρι σήμερα από την παλιά σας συνήθεια.
  1. Επαναπροσδιορίστε τα “πρέπει” σας. Σκεφτείτε τη τυπική ημέρα σας. Ίσως ελάχιστα από αυτά που νομίζετε ότι πρέπει να κάνετε πραγματικά πρέπει να γίνουν έτσι. Π.χ ο καφές στην δουλειά, χωρίς σκέψη ξεκινήσατε να πίνετε καφέ, αποφασίσατε ότι σας αρέσει… και τώρα πια είναι μια “απαραίτητη” συνήθεια. Αυτά τα “πρέπει” εμπεριέχουν συναισθήματα που προκύπτουν από την συνήθεια. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξετε μια συνήθεια είναι να αποφασίσετε πρώτα ότι το “πρέπει” μπορεί να διαπραγματευτεί ή ότι αξίζει να καταργηθεί.
  2. Προσδιορίστε το σύνθημα. Κάθε συνήθεια βασίζεται σε μια σχέση: λέξη, ρουτίνα και ανταμοιβή. Η λέξη είναι το σύνθημα που πυροδοτεί τον εγκέφαλό, ως αυτόματο πιλότο να ξεκινήσει την ρουτίνα, γεννώντας κάποια συναισθήματα ως ανταμοιβή για αυτό του κάνατε αυτόματα. Κάθε φορά που αισθάνεστε μια “ώθηση” για μια συνήθεια, αυτή η ώθηση είναι το σύνθημα, που δίνεται από μια λέξη.
  3. Προσδιορίστε τη ρουτίνα. Η ρουτίνα είναι εύκολο να προσδιοριστεί, είναι η εκδήλωση της συνήθειας. Μπορεί να είναι ο καφές,το μπισκότο στο διάλειμμα ή το σερφάρισμα, το τηλεφώνημα ότι επιστρέφουμε σπίτι κ.α..
  4. Καθορίστε την ανταμοιβή. Η ανταμοιβή δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να προσδιοριστεί. Στην πραγματικότητα μπορεί να καλύπτει ένα αίσθημα ελέγχου ή ανακούφισης ή απλά μια δικαιολογία για μια πιο ουσιαστική ανταμοιβή. Θέλει δουλειά πολύ για να προσδιορίσετε την ανταμοιβή, γιατί για να αλλάξετε μια συνήθεια η ανταμοιβή πρέπει να παραμείνει η ίδια. Δεν θα αρνηθείτε τον εαυτό σας, στο παιδί ή στους συνεργάτες σας την ανταμοιβή – απλά θα επιλέξετε έναν άλλο τρόπο που θα κερδίσετε αυτή την ανταμοιβή πιο παραγωγικά ή γρηγορότερα.
  5. Αλλάξτε τη ρουτίνα. Τώρα που έχετε προσδιορίσει το σύνθημά και την ανταμοιβή, είναι ώρα να εισαγάγετε μια νέα ρουτίνα – αυτή που ενεργοποιείται από το σύνθημά σας και που ικανοποιεί επίσης την μέχρι τώρα γνωστή σας ανταμοιβή σας.
  6. Γράψτε το σχέδιο της αλλαγής. Σύμφωνα με μελέτες ο ευκολότερος τρόπος για να εφαρμόσετε μια νέα συνήθεια είναι να γράψετε το σχέδιο της, δηλ. πότε , τι κάνω, τι μου παρέχει η συνήθεια. Επαναλάβετε αρκετές φορές ώστε η νέα σας συνήθεια να γίνει αυτόματη.

Να θυμάστε:

  • μην απογοητεύεστε από τον χρόνο που μπορεί να πάρει η αλλαγή, θέλει προσπάθεια, επαναλήψεις, δουλειά.
  • αξιολογείστε, μετρήστε την πορεία σας στην αλλαγή, από που ξεκινήσατε (αρχική κατάσταση), που είστε τώρα (παρούσα κατάσταση ), που θέλετε να φτάσετε (τελικός στόχος).
  • μείνετε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα και εστιάστε στη διαδικασία, όχι στον προορισμό. Είναι πιθανότερο να επιτύχετε τον στόχο σας εστιάζοντας στην καθημερινή άσκηση μικρών καθημερινών δράσεων παρά εξ αρχής στον τελικό σας στόχο.

Τώρα είστε έτοιμοι να προχωρήστε σε μια άλλη συνήθεια!