Τραγουδάτε όπως και όπου μπορείτε!

19 Απριλίου 2017
tragoudate-kanei-kalo

Το τραγούδι και η μουσική σίγουρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ευτυχώς! Αν και μερικές φορές μπορεί να αισθανόμαστε άσχημα για τις φωνητικές μας ικανότητες τα αποτελέσματα ερευνών έρχονται για να μας ενθαρρύνουν να τραγουδάμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Γιατί το τραγούδι: μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Τουλάχιστον για τους ανθρώπους που δεν πάσχουν από τρόμο σκηνής και τολμούν! Μελέτες έδειξαν ότι υπάρχουν θετικές αλλαγές στη διάθεση ανάμεσα σε όσους συμμετέχουν σε χορωδίες, αισθάνονται ευτυχισμένοι, λιγότερο άγχος, είναι λιγότερο καταθλιπτικοί, και γενικά πιο θαρραλέοι να δεχτούν ο,τι τους προσφέρει η ζωή. Μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας βασίζεται σε μέτρησης διάθεσης που απάντησαν οι ίδιοι συμμετέχοντες, που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι μπορεί να αλλάζει φυσιολογικά που οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία όμως είναι εξαιρετικά για όσους τραγουδούν σε χορωδίες ακόμα και ερασιτεχνικά.

βοηθάει την ανάπτυξη των σχέσεων.

Οι θεωρίες ως προς τα οφέλη της μουσικής χρονολογούνται πίσω στο χρόνο, την εποχή του Δαρβίνου. Από την αρχή της ιστορίας τους οι άνθρωποι έχουν άμεση σχέση με τη μουσική, χωρίς βέβαια οι επιστήμονες να έχουν κατανοήσει πλήρως το γιατί. Μια από τις θεωρίες υποστηρίζει ότι οι συναισθηματικές εμπειρίες που μοιράζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους είναι ζωτικής σημασίας για τη συμβίωση τους μέσα στην ομάδα-είναι το στοιχείο που κοινωνικά θα συνδέσει την ομάδα.

Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες που ακολουθούν αυτή τη λογική αναφέρεται στα μέλη ενός νεοσύστατου μουσικού γκρουπ. Τα μέλη του αισθάνθηκαν πιο κοντά το ένα στο άλλο μετά από μόλις ένα μήνα εξάσκησης σε σχέση με τα μέλη μιας άλλης νεοσύστατης ομάδας με άλλους δημιουργικούς στόχους, όπως χειροτεχνία ή γραφή. Οι ερευνητές της μελέτης θεώρησαν το σπάσιμο του πάγου μέσω της μουσικής ως θετικό αποτέλεσμα, ώστε να αποφορτίσει οποιονδήποτε από μεγαλύτερη πίεση στις πρώτες κοινωνικές εντυπώσεις που πρέπει να δώσει.

ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρκίνο (και όχι μόνο)

Εννοείται ότι το τραγούδι δεν πρόκειται να θεραπεύσει μια τόσο απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Μακάρι να ήταν τόσο απλό! Ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το τραγούδι μπορεί να προσφέρει κάποια βοήθεια.

Ερευνητές εξέτασαν δείγματα σιέλου από μια ομάδα των ασθενών με καρκίνο και βρήκαν αύξηση ορισμένων μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται κυτοκίνες μετά από μια ώρα συμμετοχής τους σε χορωδία, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Αν και οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθορίσουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχει η τακτική συμμετοχή σε χορωδία στην υγεία των ασθενών, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας αποδεικνύουν ότι το τραγούδι θα μπορούσε να αλλάξει πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πως και το γιατί ας μείνει για τους ερευνητές!

κάνει καλό στην καρδιά

Γιατι;;;… πολύ απλά το τραγούδι απαιτεί κάποια πολύ συγκεκριμένα πρότυπα αναπνοής. Μοιάζει λίγο με την γιόγκα: Παίρνετε μεγαλύτερες, πιο αργές ανάσες, και μέσω αυτής της διαδικασίας, ο καρδιακός ρυθμός αρχίζει να επιβραδύνει χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.

Τόσο η γιόγκα και το τραγούδι πιστεύεται ότι συμβάλουν στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, μεταβάλλοντας τον καρδιακό ρυθμό, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2013. Η έρευνα, που μάλλον έκπληξη προκαλεί, διαπίστωσε επίσης ότι όσα μέλη της χορωδίας τραγούδησαν μαζί, τα ποσοστά της καρδιάς τους, άρχισαν να συγχρονίζονται πάρα πολύ, ίσως να ενισχύθηκε το αποτέλεσμα από την κοινωνική σύνδεση της ομάδας.

μειώνει το ροχαλητό.

Ναι και όμως, βάσει μιας μελέτης που συνέκρινε τραγουδιστές μιας χορωδίας και μη τραγουδιστές στο Λονδίνο, βρήθηκε μια σημαντική μείωση του ροχαλητού, συμπεριλαμβανομένων όλων των παραγόντων (ηλικία, κόπωση, βάρος, κατάσταση υγείας κλπ) υπερ όσων τραγουδούσαν . Και δεν είναι επειδή οι φωνητικές ικανότητες θα μπορούσαν να ξυπνήσουν και νεκρούς!!! η εξήγηση είναι απλή:

roxalito

Όταν οι μύες των αεραγωγών μας είναι χαλαροί, τότε προκαλείται δόνηση των φωνητικών χορδών, με αποτέλεσμα τον θόρυβο την νύχτα. Ακριβώς όπως και κάθε άλλος μυς πιστεύεται ότι η ενδυνάμωση των μυών της περιοχής μέσα από φωνητικές ασκήσεις μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του ροχαλητού.

Τραγουδάτε είναι λιγότερο ενοχλητικό!

βοηθάει τα άτομα με άσθμα.

Ίσως “το τραγούδι είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος αναπνοής”, αλλά σίγουρα είναι πολλά παραπάνω από μια απλή τεχνική . Πολλοί επιστήμονες έχουν αναρωτηθεί αν η πιο αργή, πιο συγκροτημένη, τακτική αναπνοή θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους με τα αναπνευστικά προβλήματα. Μέχρι στιγμής, η έρευνα βρίσκεται σε αρχικά στάδια, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το τραγούδι μπορεί να βελτιώσει ελαφρώς την πνευμονική λειτουργία και να μειώσει τα συμπτώματα σε άτομα με ήπιο άσθμα, σύμφωνα με έρευνα του 2014. Περισσότερες μελέτες είναι σίγουρα απαραίτητες, αλλά το τραγούδι δεν μπορεί να βλάψει τίποτα περισσότερο πέρα από την ακουστική αντίληψη όσων ακούν τις προσπάθειες!

Δημοσιεύθηκε Σε Διαταραχές φωνής