Πρέπει τα παιδιά να διαβάζουν το καλοκαίρι;

18 Ιουνίου 2018

Με το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς έρχονται πάντα τα ίδια ερωτήματα: Πρέπει τα παιδιά να διαβάζουν το καλοκαίρι; Να αφήσουμε τα παιδιά μακριά από βιβλία, επαναλήψεις και εργασίες; Και τον Σεπτέμβρη πως θα γυρίσει στο σχολείο;

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι περιμένουμε για ταξίδια,διασκέδαση και χαλάρωση! Το ίδιο και τα παιδιά!

Κάποιοι γονείς ανησυχούν μήπως ότι κατάφεραν και έμαθαν τα παιδιά μέσα στην σχολική χρονιά, χαθεί, ξεχαστεί. Άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να τα απαλλάξουν από τα βιβλία και ότι θυμίζει το σχολείο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα και τις συγκρούσεις μαζί τους. Η μέχρι σήμερα έρευνα έχει δείξει ότι οι ικανότητες πολλών παιδιών “πέφτουν” μέσα σε αυτή την καλοκαιρινή περίοδο και είναι δύσκολο να ξεκινήσουν την νέα σχολική περίοδο από το σημείο που σταμάτησαν. Επίσης είναι μια καλή περίοδος  να “καλύψουν” αδυναμίες, να εισάγουν δεξιότητες και εμπειρίες , αφομοιώνοντας τις πληροφορίες καλύτερα,  αφού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου.

Παρόλο που μπορεί να φανεί λίγο δύσκολο στην αρχή, είναι πολύ σημαντικό ως γονείς να ενθαρρύνουμε ενεργά τα παιδιά να συνεχίσουν να μαθαίνουν ακόμα και το καλοκαίρι. Σίγουρα η μάθηση θα πρέπει να γίνει με ένα διασκεδαστικό, αποτελεσματικό τρόπο κατάλληλο για κάθε παιδί. Χρησιμοποιούμε δραστηριότητες μέσω παιχνιδιών, τεχνολογίας, αλληλεπίδρασης με φίλους, τον έξω κόσμο , όλα συνδυασμένα ακόμα και για τα πιο δύσκολα μαθήματα, πχ μαθηματικά, φυσική, κ.α.

Don’t panic!!!

Ας γυρίσουμε πίσω στο αρχικό μας ερώτημα.  Επιτρέπουμε στα παιδιά μας να διασκεδάζουν κάνοντας ακριβώς αυτό που θα ήθελαν να κάνουν με τους φίλους τους όλο το καλοκαίρι; Ή μήπως εμείς, ως γονείς, προσπαθούμε να τα ενθαρρύνουμε να μαθαίνουν ενώ διασκεδάζουν; Γίνεται ;

Ίσως να σας δώσουν ιδέες τα παρακάτω tips:

 • Κάνετε μια καλή συμφωνία με το παιδί, που θα ικανοποιεί και τα δυο μέρη,  διασκέδαση -μάθηση.

  Θα είναι η καθημερινή καλοκαιρινή σας ρουτίνα!
  Συμφωνείστε για το πότε, που, με ποιο τρόπο θα γίνεται το καθένα, ποιες ώρες , με όρους ξεκάθαρους που θα μπορείτε να ακολουθήσετε και τα δυο μέρη, με τις σχετικές επιπτώσεις αν παραβιαστούν οι όροι.

 • Μείνετε πιστοί στην συμφωνία!

  Δεν έχει σημασία αν είναι παιδιά. Αποτελείτε το παράδειγμα για αυτά, μην το ξεχνάτε!

 •  Βρείτε δραστηριότητες που βασίζονται στα ενδιαφέροντα του παιδιού και όχι στα δικά σας.

  Βασικό οι δραστηριότητες να γίνονται σε λογικά χρονικά πλαίσια που δεν θα καταστρέφουν την ευχαρίστηση του παιδιού.

 •  Προσπαθήστε να συμμετέχετε στις δραστηριότητες.

  Φτιάξτε μαζί με το παιδί ένα blog, μια εφημερίδα, παίξτε μαζί του εκπαιδευτικά παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά μην το αφήνετε μόνο του. Το πιο πιθανό είναι να googlαρει και να σερφάρει χάνοντας τον χρόνο του.

 • Επωφεληθείτε από τις ώρες κοινής ησυχίας

  διαβάζοντας ένα αγαπημένο βιβλίο, περιοδικό, οτιδήποτε, μακριά όμως από tablet, κινητό, υπολογιστή.
  Προσπαθήστε να γίνετε οι ίδιοι πρώτα το μοντέλο σε αυτό. Μην περιμένετε ότι το παιδί θα διαβάζει ενώ εσείς είστε στον υπολογιστή σας!

 • Φροντίστε η διασκέδαση τους να περιέχει φυσική και κοινωνική δραστηριότητα,
  παιχνίδια με φίλους, βόλτες με το ποδήλατο, ταινίες, επιτραπέζια στο σπίτι, στο βουνό, στην θάλασσα.Στόχος είναι να κρατήσουν το μυαλό τους “ενεργό”, “καθαρό” – και να απολαύσουν τον εαυτό τους όσο περισσότερο γίνεται.
 • Αν δυσκολεύεστε με τις συμφωνίες και με τα παιδιά, κάποια summer schools ίσως να αποτελούν την λύση.

  Αρκεί τα προγράμματα τα μην γίνονται εξαντλητικά για τα παιδιά και να έχουν χρόνο για διασκέδαση.

 • ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!

  Πέρα από όλα αυτά επιλέξτε δυο, τρεις ημέρες , όσο αντέχει ο προϋπολογισμός σας, στο χωριό, στο βουνό, στην θάλασσα ή ακόμα και αν δεν πάτε πουθενά, που θα διακόψετε από τα πάντα (ακόμα και το μαγείρεμα) και θα απολαύσετε ελεύθερα τα παιδιά και την φύση!
  Όλοι έχουμε ανάγκη από ποιοτικό χρόνο ξεκούρασης!

 

Να θυμάστε: Τίποτα δεν μπορεί να γίνει τυχαία, φαίνεται αδύνατο μέχρι να γίνει… θέλει υπομονή, επιμονή, χρόνο και  προσπάθεια!

Author: Anastasopoulou Chara, MSc-SLP/SLT