Πόσο σημαντικά είναι τα πάρτι για τα παιδιά?

27 Φεβρουαρίου 2019

Όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα αγαπούν τα πάρτι. Άλλωστε είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε στιγμές και να κάνουμε ένα ωραίο διάλειμμα από την καθημερινότητα.

Βέβαια για τα παιδιά τα πάρτι δεν αποτελούν μόνο τρόπο διασκέδασης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους. Ιδιαίτερα για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο, διαχειρίζονται δύσκολα κοινωνικές καταστάσεις ή θεωρούν ότι “μένουν εκτός’ παρέας, φίλων, ομάδων.

Αναμφισβήτητα η οικογένεια συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του παιδιού και οι γιορτές, τα γενέθλια ή ακόμα περισσότερο τα αποκριάτικα πάρτι αποτελούν έναν όμορφο τρόπο για να την ενισχύσουν. Μέσα από αυτά τα παιδιά μαθαίνουν ότι:

  • η τρυφερότητα και η στοργή προσφέρονται πλουσιοπάροχα από απλά πράγματα, που δεν κοστίζουν αλλά οφείλονται στην καλή διάθεση και στην παρουσία των αγαπημένων μας προσώπων.

  • Δημιουργούν ευχάριστες ανεκτίμητες αναμνήσεις που θα κουβαλάνε μαζί τους μια ζωή.

  • Αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που χαρακτηρίζονται ως ντροπαλά. Μπορεί κάποια από αυτά να «αντιστέκονται» στην ιδέα του κόσμου, αλλά αν επιμείνετε δίχως να πιέζετε τότε ακόμα και τα πιο «δύσκολα» παιδιά μπορούν να απολαύσουν το πάρτι.

  • Με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στον σχεδιασμό, οργάνωση των πάρτι γίνονται υπεύθυνα, αναλαμβάνοντας να εκτελέσουν ολοκληρωμένες δράσεις, που σχετίζονται με πιο απαιτητικές λειτουργίες όπως τη λογική, συγκέντρωση, φαντασία, γλωσσική έκφραση. Βοηθείστε τα να βρουν θέμα για το πάρτι τους, ομαδικά παιχνίδια και αφήστε τα να μεταμφιεστούν ακόμα και αν δεν είναι απόκριες.

  • Όταν οι προσπάθειες και τα επιτεύγματα επιβραβεύονται με πάρτι, και όχι μόνο με δώρα ή παιχνίδια τότε αποκτούν άλλο νόημα. Γίνονται ακόμα πιο σπουδαία και σημαντικά γιατί μοιράζονται με άλλα άτομα και βιώνουν την κοινωνική αποδοχή και επιβράβευση.

Οργανώστε μαζί με τα παιδιά ένα πάρτι , διασκεδαστικό ξεχωριστό η εποχή το απαιτεί στην πρωτεύουσα του Καρναβαλιού!   

Καλό Καρναβάλι!