Μην ρωτάτε τα παιδιά συνέχεια “Τί είναι αυτό;”

Ιούνιος 6, 2018

“Τί είναι αυτό;” – Μην με ρωτάς συνέχεια “Τί είναι αυτό;” 

 Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους είναι απλά να σταματήσουμε τις ερωτήσεις ανάκρισης . Αν και δεν το καταλαβαίνουμε οι λάθος ερωτήσεις είναι αυτές που τερματίζουν τον διάλογο και δεν βοηθούν την επικοινωνία.

Στην πραγματικότητα μόλις κάποιος μας δώσει την απάντηση στην ερώτησή μας η συνομιλία μας έχει τελειώσει. Για να διατηρηθεί θα πρέπει να κάνουμε μια νέα ερώτηση.  Άλλοτε πάλι η απάντηση ή η μη απάντηση μπορεί να μας απογοητεύσει περισσότερο. Όποτε μην ρωτάτε άσκοπα, χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον… μιλήστε… επικοινωνήστε!

Η δήλωση, η έκφραση μιας άποψης, προσθέτει πληροφορίες στην συζήτηση, “ντύνει” με λέξεις, ιδέες, συναισθήματα αυτό που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του συνομιλητή μας .
Don’t panic εύκολα οι ερωτήσεις μετατρέπονται σε απλές δηλώσεις. Αφαιρέστε το ερωτηματικό , χρωματίστε κατάλληλα την φωνή σας και είστε έτοιμοι! π.χ. Η ερώτηση “τι τρως;” εύκολα μπορεί να απορριφθεί από τον συνομιλητή ως ανούσια , προσβλητική ( ακόμα και αν είναι το 2 χρόνο παιδί μας) . Αν όμως αλλάξει και γίνει “Το μήλο που τρως φαίνεται καλό. Μυρίζει υπέροχα!”, τότε όλα αλλάζουν . Όχι μόνο γίνεστε το γλωσσικό μοντέλο για το παιδί σας αλλά του μαθαίνεται ταυτόχρονα τις σημοσιολογικές συσχετίσεις των λέξεων- εννοιών και τον σωστό τρόπο που χρησιμοποιούνται.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε?

  • Κατονομάστε ένα αντικείμενο “Α, ένα αυτοκίνητο”

  •  Χρησιμοποιήστε επίθετα: “Τι μεγάλη μπάλα!” (δείξτε πόσο μεγάλη είναι με τα χέρια σας)

  •  Προσθέστε μια ενέργεια: “Η μπάλα κυλάει!” (έκπληξη προσώπου)

  •  Δώστε μια επιπλέον ιδιότητα : “Η μπάλα που πέταξες!”

  • Προσθέστε αντωνυμίες: “Αυτό είναι το κουτάλι σου. Αυτό είναι δικό μου !”

  • Βάλτε χρώματα στην συζήτηση: “πάρε το κόκκινο αυτοκίνητο”

  •  Βάλτε ήχους: “Άκου πως κάνει η μηχανή μου, βββββρουμ!”

 

Να θυμάστε όμως πάντα:

Το κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης, με συνέπεια να υπάρχουν διάφορες αποκλίσεις κατά την ανάπτυξη. Αυτό που προέχει όμως πάντα είναι η επικοινωνία με το παιδί με τον τρόπο που μπορεί αυτό.

 

 

Author: Anastasopoulou Chara, MSc- SLP/SLT