Δυσφαγία – Διαταραχές σίτισης/ κατάποσης

20 Απριλίου 2017

Οι διαταραχές κατάποσης επηρεάζουν εκατομμύρια ενήλικων και μεγάλο αριθμό παιδιών, με μια αναλογία 1/20 άτομα. Βέβαια για μια διαταραχή που είναι τόσο διαδεδομένη, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης. Πρωταρχικός στόχος για την σωστή αντιμετώπιση είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση όλων των ειδικών και μη απέναντι στις διαταραχές κατάποσης.

Το παρακάνω video δίνει την δυνατότητα να μάθουμε τι σημαίνει “δυσφαγία” για τα άτομα με δυσφαγία, και σίγουρα να διευρύνει την γνώση μας για τις διαταραχές κατάποσης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλες οι διαταραχές κατάποσης ίδιες και δεν απαιτούν όλες αντιμετώπιση με χορήγηση συμπυκνωμένων υγρών ή τροποποιημένες δίαιτες.

Οι διαταραχές κατάποσης μπορεί να ποικίλουν σημαντικά, να απαιτούν από απλές αλλαγές που είναι ίσως δευτερευούσης σημασίας, π.χ. να πίνουν υγρά με/χωρίς καλαμάκια εως και σοβαρές παρεμβάσεις πχ. να στηρίζεται η σίτιση τους αποκλειστικά σε σωλήνα .

 

 

Αν γνωρίζετε κάποιον με δυσφαγία, είναι σημαντικό να συνεργαστεί στενά με μια διεπιστημονική ομάδα για να καθορίσει την κατάλληλη διατροφή και τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις.

 

 

Δημοσιεύθηκε Σε Διαταραχές σίτισης