Ανακαλύψτε την φωνή σας – Ώρα για φωνητική υγιεινή!

19 Απριλίου 2017

φωνητική υγιεινή

Ο τρόπος ζωής παίζει τεράστιο ρόλο και στην υγεία της φωνής μας. Σίγουρα όλοι έχουμε αντιληφθεί στιγμές που η φωνή μας έχει αλλάξει στην διάρκεια της ημέρας, έχει γίνει βραχνή, έχουμε βήχα και αισθανόμαστε ξηρό και στεγνό τον λαιμό μας. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι η φωνή μας χρειάζεται την δική της υγιεινή, που μάλλον την αμελήσαμε ή κάναμε κακή χρήση της φωνής μας .

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι:

 1. άνθρωποι που μιλούν πολύ, επαγγελματίες όπως δάσκαλοι, ιερείς, παρουσιαστές, τραγουδιστές κ.α.,  ακόμα και παιδιά

 2.  άνθρωποι που πάσχουν από ορμονολογικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, οζίδια, πολύποδες, λαρυγγίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα,

 3. άνθρωποι που έχουν υποστεί ένα τραυματικό γεγονός

 Αισθάνονται ένα κόμπο στο λαιμό ή ακούν κουρασμένη την φωνή τους και πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα.  Δεν αποκλείεται βέβαια να διαπιστώσουν ότι δεν βγαίνει η φωνή τους, “χάθηκε” ξαφνικά.

Aκολουθήστε μερικούς απλούς κανόνες για να διατηρείστε υγιή την φωνή σας και πολλά από τα συμπτώματα υποχωρούν:

 • Αναπνεύστε σωστά, πάρτε ανάσα από το διάφραγμα και αναπνεύστε πριν μιλήσετε. Μην μιλάτε συνεχώς μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια αέρα. Εάν έχετε μια αναπνοή ρηχή (από το στήθος σας, όχι από το στομάχι σας), τότε δεν χρησιμοποιείτε την αναπνοή σας σωστά και δεν αποδίδει μεγάλη δύναμη για την ομιλία όπως θα μπορούσατε. Απαιτούνται ασκήσεις αναπνοής για να σας διευκολύνουν.

 •  Έχετε μια καλή στάση του σώματος – η καλή στάση του σώματος θα βοηθήσει με την τεχνική αναπνοή σας.

 •  Μείνετε ενυδατωμένοι – πίνετε άφθονο νερό συνεχώς μέσω της ημέρας. Αποφύγετε να πίνετε πάρα πολλά καφεϊνούχα ποτά ή με πάρα πολύ αλκοόλ.

 •  Προσπαθήστε να χαλαρώσετε –  σημαντική αιτία των διαταραχών φωνής είναι το άγχος. Η υπερβολική ένταση θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση σας, την αναπνοή σας , τους μυς του λαιμού και του αυχένα που επηρεάζουν τη φωνή σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα φωνής, βρείτε χρόνο κάθε μέρα για να χαλαρώσετε.

 •  Αποφύγετε να καθαρίζετε τον λαιμό σας ή να ψιθυρίζετε – πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες φωνής αισθάνονται την ανάγκη να καθαρίζουν συνεχώς το λαιμό τους, και συχνά το κάνουν χωρίς να το σκέφτονται. Το καθάρισμα μπορεί να επιδεινώσει πραγματικά τη φωνή . Προτιμήστε μια γουλιά νερό αντί για το καθάρισμα του λαιμού. Σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, ψιθυρίζοντας δεν είναι καλό για την προστασία και την υγιεινή της φωνή σας, επειδή οι φωνητικές χορδές πρέπει να εργαστούν σκληρότερα, όταν ψιθυρίζετε.

 •  Σταματήστε το κάπνισμα – ή προσπαθήστε να σταματήσετε ή να μειώσετε το κάπνισμα, καθώς ο καπνός περνά ακριβώς πάνω από τις φωνητικές χορδές. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, καρκίνο του λάρυγγα και άλλα προβλήματα που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη υγιεινή της φωνή .

 •  Η εργασία σας περιλαμβάνει πολλή ομιλία; Εκτός από την αλλαγή σας στη δουλειά, υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσει στην προστασία της φωνή σας. Πίνετε πολύ νερό και προσπαθήστε η αναπνοή να γίνετε από το διάφραγμα πριν μιλήσετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε να μιλάτε ή να φωνάζετε όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και βρείτε κάποιες φορές μέσα στην ημέρα για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε. Εάν το επάγγελμά σας περιλαμβάνει την εισπνοή της σκόνης και / ή αναθυμιάσεις, δοκιμάστε να βρείτε κάποιο τρόπο να μειώσετε την έκθεσή σας.

 • Παίρνετε φάρμακα; – ορισμένα φάρμακα, όπως οι εισπνοές μπορεί να επικαλύψουν το φάρυγγα και τις φωνητικές χορδές και να προκαλέσουν την εξωτερική τους ξήρανση . Ένας τρόπος για να βοηθήσετε, είναι να μείνετε καλά ενυδατωμένοι και να πίνετε άφθονο νερό. Συζητήστε με το γιατρό σας αν αισθάνεστε ότι τα φάρμακά σας επιβαρύνουν τη φωνή σας.

 •  Μήπως πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; – Εάν ναι και είναι έντονη το βράδυ, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στη φωνή . Ίσως κάποια σχετική φαρμακευτική αγωγή βοηθήσει λίγο την κατάσταση παράλληλα με ειδικό διαιτολόγιο.

 • Αποφύγετε περιβάλλοντα εργασίας που υπάρχει καπνός ή σκόνη.

 • Φροντίστε την υγεία σας και τη διατροφή σας και αποφύγετε δραστηριότητες που ασκούν πιέσεις στην φωνή σας.

“It took me quite a long time to develop a voice, and now that I have it, I am not going to be silent.”

Δημοσιεύθηκε Σε Διαταραχές φωνής